Nationale Modderdag

Nationale Modderdag

Nationale Modderdag! 29 juni 2020.

modderdag

Heel veel kinderen in Nederland ontdekken tijdens ModderDag op maandag 29 juni 2020 weer wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven. 3000 kinderopvang-organisaties, BSO’s, gastouders, basisscholen en bezoekerscentra organiseren allerlei activiteiten in en rond modder. Vorig jaar deden er zo’n 110.000 kinderen verdeeld over 2400 locaties mee.

Niet alleen Nederlandse kinderen, ook honderdduizenden kinderen in het buitenland zijn op 29 juni 2020 tegelijkertijd actief bezig met de natuur op International Mud Day.

En dat is belangrijk. Want waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? Terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Wanneer kinderen vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. En niet te vergeten: buitenspelen in een natuurrijke omgeving draagt bij aan een positievere houding en gedrag tegenover natuur en milieu.

International Mud Day

International Mud Day is ontstaan in Nepal om kinderen een positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Vanaf 2020 wordt de ModderDag georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Kijk voor meer informatie op de website van IVN.

Bekijk het assortiment buitenspeelgoed in de webshop