Kinderen en hun emoties

Heeft jouw kind last van heftige emoties? Of blijft je kind hangen in z’n boosheid, verdriet, angst of teleurstelling? Heb je wel eens zo’n stampende peuter? Hoe jonger kinderen zijn, hoe lastiger het is om hun emoties goed te kunnen reguleren, langzaamaan als ze ouder worden krijgen kinderen steeds meer controle over hun gevoelens. Dit heeft alles te maken met de emotionele- en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Jonge kinderen kunnen hun emoties nog niet goed reguleren. Een peuter reageert zo explosief, doordat z’n brein nog onvoldoende ontwikkeld is om zijn eigen emoties te kunnen begrijpen, te uiten en te controleren. Gelukkig kunnen ze dit leren, waardoor ze naarmate ze ouder worden, steeds beter hun gevoelens onder woorden kunnen brengen en hebben ze meer controle over hun emoties. Als tieners liggen ze niet meer op de grond te rollen!
Naast de leeftijd, kan ook het temperament van je kind een grote rol spelen, maar ook de ervaringen die een kind heeft meegemaakt spelen een rol! Jij, als ouder bent het voorbeeld! Hoe ga jij om met je emoties?
Waarom is het belangrijk dat kinderen leren omgaan met emoties?
We kunnen onze kinderen niet voor altijd beschermen, de kinderen krijgen in hun leven te maken met tegenslagen. Dit hoort erbij en zo leren ze omgaan met teleurstellingen en andere emoties. En als kinderen hier goed mee leren omgaan, zullen zich na een tegenslag sneller weer prettig voelen.
Ook in het sociaal contact is het belangrijk dat je kind leert om te gaan met z’n emoties. We vinden het prettig als iemand anders rustig kan blijven. Over het algemeen gaan wij liever om met iemand die controle heeft over zijn gevoelens. Dit geldt ook voor kinderen. Voor je kind is het leren omgaan met emoties van belang, zodat ze ook in de sociale omgang met vriendjes; hun emoties leren uiten met woorden, in plaats van een pittige driftbui of vechtpartij.
Deze keer wil ik je een leuke puzzel aanbevelen, deze puzzel geeft de mogelijkheid om samen met je kindje te praten over emoties, om te bespreken welke emoties er zijn. Het kan ook helpen als je ziet dat je kindje verdrietig is, om een verdrietig gezichtje te maken, het te benoemen en te vragen: Hoe komt het dat je op dit moment zo verdrietig bent? Wat gebeurde er?