De eerste 1000 dagen van een baby! Een goede start is fundamenteel!

De eerste 1000 dagen van een baby! Een goede start is fundamenteel!

De eerste 1000 dagen van een baby! Een goede start is fundamenteel!

Gedurende de eerste 1000 dagen van het leven gebeurd er ontzettend veel in het leven van een baby, zijn groei, de gehele ontwikkeling, zijn omgeving. En alles heeft enorme impact op de rest van het leven.

Vanuit de rijksoverheid is in 2018 een  actieprogramma gestart “Kansrijke start” – Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. –

Er zijn vele onderzoeken die plaatsvinden rond dit thema: Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam; zij doet al jaren onderzoek naar de invloed van de omgeving tijdens het jonge leven op de groei, ontwikkeling en gezondheid van een kind. Ze verwerkte haar inzichten en resultaten uit wetenschappelijk onderzoek in het boek De eerste 1000 dagen.

Dan is er bijzonder hoogleraar kindergeneeskunde prof.dr. Eline van der Beek, bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.  Zij onderzoekt, hoe je de ontwikkeling in die periode met behulp van voeding positief kunt beïnvloeden. Goede voeding draagt bij aan optimale groei en ontwikkeling en heeft preventief invloed op chronische ziekten. Meer lezen

Dan een stukje over het leervermogen van een baby. De hersenen groeien in deze eerste 1000 dagen, meer dan in welke andere periode dan ook. In het eerste jaar zorgen de nieuwe verbindingen tussen hersencellen voor een verdubbeling van het gewicht van de hersenen van een baby.

Deze verbindingen worden gelegd en ontwikkeld wanneer de baby zijn of haar zintuigen begint te gebruiken. Je kan het brein prikkelen, door individuele aandacht voor het kind, samen liedjes te zingen, boekjes voor te lezen, verschillende spelletjes te doen. Dit zijn verschillende tools om de breinontwikkeling van je kind te stimuleren.

Wees je ervan bewust dat je niet simpelweg een boekje voorleest of dat ene spelletje doet, maar dat je letterlijk bezig bent om de hersenen van de volgende generatie te helpen ontwikkelen.

Baby Sensory  is er op gericht ouders zoveel mogelijk ideeën en technieken aan te bieden, om het leervermogen van hun baby optimaal te stimuleren!  Vroege stimulering is de basis van de breinontwikkeling en variëren bied extra leerkansen. Daarnaast bieden we ook ontwikkelingsstimulering speelgoed aan in onze webwinkel.